SZKOŁA PODSTAWOWA

IM. PRYMASA TYSIĄCLECIA W MIECZYNIE

Get Adobe Flash player

Dzieci z kl. III podczas zajęć dydaktyczno-wychowawczych poznawały smaki różnych potraw,  przyprawy, a ostatnio  również desery. Aby tematyce żywienia przyjrzeć się od strony praktycznej uczniowie zaprosili  do klasy panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Mieczynie, by wspólnie upiec gofry. Dla dzieci była to ogromna frajda i nowe doświadczenia. Mogły według przepisu pań dodawać składniki, mieszać je, a potem obserwować sposób pieczenia i dekorowania gofrów. Przygotowanie tego deseru wzbudziło duże zainteresowanie wszystkich uczniów szkoły, a słodki zapach zwabił ich do III klasy. Okazało się, że przepis pań jest bardzo dobry, gdyż gofry udały się wyśmienicie. Były pyszne, co potwierdziły wszystkie dzieci, gdyż panie upiekły tyle gofrów, że poczęstowano nimi wszystkich uczniów, nauczycieli i  pracowników szkoły.  
Dla dzieci była to ciekawa lekcja również dlatego, że większość z nich pierwszy raz pomagała w pieczeniu gofrów.

 

Panie z koła gospodyń bardzo chętnie przychodzą do szkoły, aby dzielić się z dziećmi swoją wiedzą i doświadczeniem. Tym razem w spotkaniu uczestniczyła pani prezes-Barbara Rak oraz panie: Gabriela Robak, Agnieszka Podstawka, Maria Frączek. Dziękujemy im bardzo. Takie spotkania zacieśniają więź szkoły ze środowiskiem.  

Przepis na gofry pań z Koła Gospodyń wiejskich w Mieczynie
Składniki:
•    0,5 kg mąki
•    250 g masła roślinnego
•    0,5 szklanki cukru
•    2 szklanki wody
•    5 jajek
•    cukier wanilinowy
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    Śmietana, dżem, utarta czekolada do dekoracji gofrów
Sposób przygotowania:
Rozpuścić masło. Ubić pianę z białek i odstawić. Ubić żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do tak przygotowanej masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pozostałe składniki, mieszając ciągle mikserem. Na koniec dodać ubitą pianę. Piec
w gofrownicy kilka minut. Udekorować według własnego pomysłu i smaku.
Smacznego.

                                                



Copyright © 2014. All Rights Reserved.