O wartościach odżywczych owoców i warzyw dzieci już wiedzą, ale nie wszystkie chętnie po nie sięgają. Dlatego postanowiliśmy tę wiedzę wcielić w czyn i zrobić w klasie różne sałatki: owocowe, warzywne czy owocowo-warzywne.
Do tego dzieła zaprosiliśmy rodziców. Każde dziecko wspólnie z mamą, w domu zdecydowało jaką sałatkę zrobią i przygotowało potrzebne produkty.
W szkole wszyscy ochoczo zabrali się do pracy. Dzieci z wielkim entuzjazmem podeszły do wykonania zadania, mamy natomiast pomagały i czuwały nad bezpiecznym posługiwaniem się narzędziami. Sałatki wyszły wyśmienicie. Pięknie wyglądały, jeszcze lepiej smakowały.
Gdy nadszedł moment degustacji okazało się, że wszystkie dzieci sięgają po sałatki, chcąc spróbować i sprawdzić różne smaki.
Wspólne przygotowanie posiłku dało dzieciom wiele radości i jak się okazało, zachęciło je do jedzenia. Było też okazją do wymiany przepisów i różnych pomysłów kulinarnych.